Woensdag 16 Januarie 2013

Ikan Tilapia Masam Manis Bernanas



Bahan-bahan:
Beberapa ekor ikan talapia saiz kecil (anggaran 10 ekor)
(Lumurkan dengan serbuk kunyit dan sedikit garam, perap seketika)
Beberapa keping daun limau purut
2 batang serai - diketuk
1 sudu tepung jagung + sedikit air
1 cawan air (kalau nak lebih kuah, tambahkan lebih air)
Minyak secukupnya untuk menumis
Gula dan garam secukupnya 


Bahan tumis:
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
2 inci halia muda - dihiris memanjang

Bahan sos:
1 senduk cili kering kisar
1sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos cili thai
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos plum

Bahan-bahan hiasan:
1 tin kiub nanas dalam jus nanas - Kak Noor guna Ayam Brand Snacky Nanas 280g
4 - 5 biji cili padi - diketuk
1 biji tomato - dibelah 4
1 biji bawang besar holland


Penyediaannya:
  • Goreng ikan yang telah dikunyitkan sehingga masak dan letak di atas pinggan. Ketepikan.
  • Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.  Tumis hirisan bawang besar, bawang putih,  dan halia hingga kekuningan dan naik bau.
  • Masukkan cili kering kisar dan tumis sehingga terbit minyak.
  • Setelah terbit minyak, masukkan 1 cawan air, semua bahan sos, kiub nanas bersama jusnya sekali, serai dan daun limau purut. Biar mendidih.
  • Perasakan dengan gula, garam, dan serbuk perasa.  Sesuaikan rasa masam dan manis.
  • Masukkan bancuhan tepung jagung dan gaul rata.
  • Akhir sekali masukkan hirisan bawang holland, tomato, cili padi dan cili hijau. Jangan masak lama, dan tutup api.
  • Tuangkan kuah di atas ikan goreng tadi dan hidang segera dengan nasi putih.
Kiub nanas di dalam jus nanas jenama Ayam Brand

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Ikan Tilapia Masam Manis Bernanas

0 opmerkings:

Plaas 'n opmerking