Saterdag 23 Maart 2013

ASAM PEDAS (TUMIS) IKAN KERISI NANAS



Bahan-bahannya:
3 ekor ikan kerisi - kalau saiz besar boleh dikerat dua
Nanas dihiris
1 sudu besar pati asam jawa
2 batang serai dititik
Beberapa tangkai daun kesum
Air secukupnya
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan-bahan dikisar halus:
5 sudu besar cili kering kisar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 inci kunyit hidup
1 inci belacan
Air secukupnya

Cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak.  Tumiskan bahan-bahan kisar sehingga naik bau dan terbit minyak. Kemudian masukkan air secukupnya dan biarkan ia mendidih.
  2. Kemudian masukkan pati asam jawa, serai, dan nanas.  Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa (jika suka). Kacau rata. 
  3. Masukkan ikan dan masak sehingga kuah mendidih.  
  4. Bila ikan agak masak, masukkan daun kesum dan tomato. Bila kuah mendidih sekali lagi, bolehlah ditutupkan api. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : ASAM PEDAS (TUMIS) IKAN KERISI NANAS

0 opmerkings:

Plaas 'n opmerking