Saterdag 30 Maart 2013

Lemak Cili Api Ikan Masin dan Pisang Muda


Bahan-bahannya:
4 - 5 ketul ikan kurau masin - potong kecil
1 sikat pisang muda
1 cawan pati santan
2 batang serai - dititik
Sedikit ikan bilis - dibasuh dan ditumbuk kasar
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan dikisar:
3 - 4 biji cili api (warna merah)
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
2 cawan santan cair -  1/2 cawan pati santan + 1 1/2 cawan air)
(Satukan bahan-bahan di atas dan dikisar halus bersama santan cair)

Cara-cara memasak:
  • Siat kulit pisang dan potong serong.  Kemudian rendam di dalam air garam lebih kurang 1/2 jam.
  • Masukkan bahan-bahan kisar, pisang, ikan bilis, serai, dan ikan masin di dalam periuk  Masak sampai pisang agak lembut.
  • Selepas itu masukkan pati santan.  Perasakan dengan garam dan gula.
  • Masak sehingga kuah mendidih sekali.  Kacau kemudian tutup api.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Lemak Cili Api Ikan Masin dan Pisang Muda

0 opmerkings:

Plaas 'n opmerking