Sondag 17 Maart 2013

Nasi Jagung




Sajian makan tengah hari hujung minggu ini ialah Nasi Jagung.   Lauknya pula Kak Noor gandingkan dengan ayam masak ros, dan tidak lupa papadom untuk pembuka selera. Cuma yang kurangnya ialah acar timun dan nenas, sebab tak ada bahan-bahan tersebut di rumah.  Selain ayam masak ros, nasi jagung ini juga boleh dimakan dengan ayam masak merah, kerutuk ayam dan kurma ayam masala






Bahan-bahannya:
*4 cawan beras, basuh bersih dan rendam selama 1/2 jam, dan toskan.
*4 cawan air biasa
*1 cawan susu sejat
250 gram jagung (corn kennels) - Kak Noor guna jenama simplot
1 helai daun pandan disimpul
2 batang serai dititik
2 sudu besar marjerin
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan tumis:
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
2 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
Untuk hiasan: bawang goreng

Cara membuatnya:
  1. Panaskan marjerin di dalam kuali. Masukkan bahan-bahan tumis dan tumis sehingga bawang kekuningan dan terbit bau.
  2. Alihkan bahan-bahan yang telah ditumis tadi di dalam rice cooker. Masukkan 4 cawan air,  susu sejat, jagung, daun pandan, serai, garam, dan gula. Kacau rata dan masak sehingga air mendidih.
  3. Kemudian masukkan beras dan kacau rata. Masak seperti memasak nasi biasa.
  4. Selepas nasi masak, gembur dan taburkan bawang goreng. 
* Gunakan cawan yang sama untuk sukatan.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+
Tags :

Related : Nasi Jagung

0 opmerkings:

Plaas 'n opmerking