Maandag 11 Maart 2013

Telur Masak Kicap Taucu


Kebiasaannya resepi telur masak kicap, telur masak taucu, atau telur masak sos, kebanyakan orang lebih gemar menggoreng telur terlebih dahulu.  Tetapi bagi resepi ini, Kak Noor cuma guna telur rebus sahaja.  Kalau suka, telur rebus ini  juga boleh digoreng terlebih dahulu. Walaupun resepi ini semudah ABC, tetapi Kak Noor ingin kongsikan juga dalam blog ini memandangkan ia adalah salah satu sajian yang pernah Kak Noor makan semasa zaman kanak-kanak dulu.

Bahan-bahannya:
Beberapa biji telur direbus dan dikopek kulitnya – Kuantiti ikut suka
4 sudu besar taucu – dibasuh untuk menghilangkan kemasinannya
2 biji ubi kentang – dipotong wedges
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris
Kicap manis secukupnya
2 sudu besar sos cili
Garam/gula secukup rasa
Air secukupnya
Daun sup/daun bawang - dihiris
1 sudu besar minyak – untuk menumis


Cara-caranya:
1. Panaskan minyak. Tumis hirisan bawang besar, bawang putih, dan halia sehingga naik bau. Kemudian masukkan taucu, kacau seketika.
2. Masukkan sos cili dan kicap manis. Kacau dan masukkan air secukupnya dan masak sehingga mendidih. Rasa kuahnya. Tambahkan garam atau gula sehingga menepati citarasa.
3. Masukkan telur dan ubi kentang. Masak sehingga ubi kentang empuk dan kuah pekat sedikit.
4. Tutup api. Taburkan dengan daun sup dan daun bawang.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Telur Masak Kicap Taucu

0 opmerkings:

Plaas 'n opmerking