Donderdag 14 November 2013

Kari Telur



Bahan-bahannya:
10 biji telur ayam direbus
4 sudu besar rempah kari daging/ayam dibancuh dengan air
3 biji ubi kentang di potong kecil
1 batang lobak merah dipotong serong
1 biji tomato dipotong 4
2 biji cili hijau dibelah dua (tidak putus)
1 cawan pati santan dicampur dgn. 1 cawan air (nisbah 1:)
1 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
1 sudu teh perasa
1 sudu besar gula perang
Minyak secukupnya untuk menumis.


Bahan-bahan untuk ditumis:
1 biji bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
Daun kari
1 sudu besar jintan manis


Penyediaannya:
1. Rebus telur sehingga masak, kemudian buang kulitnya.
2. Panaskan periuk.  Masukkan minyak secukupnya.  Tumis bawang merah, bawang putih, daun kari dan jintan manis.  Bila telah naik bau, masukkan rempah.  Masak rempah sehingga garing atau naik minyak.
3.  Masukkan santan dan kacau rata. Dalam masa yang sama masukkan garam, gula, perasa dan asam gelugor.  Masak sehingga kuah mendidih. 
4.  Seterusnya masukkan telur rebus bersama ubi kentang.  Masak sehingga ubi kentang empuk, kemudian dimasukkan lobak merah.
5.  Akhir sekali masukkan tomato dan cili hijau.  Kacau sekejap kemudian tutup api.
6.  Sedia untuk dihidangkan.



Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+
Tags :

Related : Kari Telur

0 opmerkings:

Plaas 'n opmerking