Dinsdag 03 Desember 2013

Kuih Seri Ayu

Bahan-bahan: 
3 biji telur 
240gm gula putih
240ml santan 
1 sudu besar esen pandan 
Air daun pandan untuk warna
270gm tepung gandum 
1 sudu besar tepung ubi 
1 sudu kecil ovallette 
Kelapa parut muda, digaul dengan sedikit garam dan sedikit tepung jagung 

Penyediaannya:
1. Pukul telur dan gula hingga kembang,  gunakan mixer. 
2. Masukkan santan, ovallete, esen pandan, dan air daun pandan. Putar dengan kelajuan rendah. 
3. Sementara itu panaskan periuk kukus.
4. Sapukan sedikit minyak masak dalam acuan kuih. 
5. Ambil kelapa parut muda yg telah digaul dengan sedikit garam & tepung jagung dan tekan padat di dalam acuan. 
6.Tuangkan adunan tepung di dalam acuan dan kukus selama 15 min atau kurang. Jangan terlalu lama. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+
Tags :

Related : Kuih Seri Ayu

0 opmerkings:

Plaas 'n opmerking