Paprik Sotong

Vrydag, 15 Februarie 2013

Bermula  minggu ini, Kak Noor jarang memasak seperti dahulu. Dah tak ramai orang di rumah.  Kebiasaannya bila ramai orang, lauk yang tak sedap pun jadi sedap bila makan ramai-ramai.  Jadi berselera.... Tetapi bila dah  kurang forum di dalam rumah, lauk yang sedap pun rasa tak sedap.  Mulalah dijangkiti penyakit malas nak masuk dapur.

Sekarang ini dah kurang tiga ahli senior; tinggal dua junior sahaja kat rumah.  Kak Noor dan husband bekerja, lewat petang baru pulang.  So masa lunch of coz kita orang dah makan. Jarang makan nasi malam, melainkan kalau betul-betul lapar. Hanya perlu sajian untuk dua orang anak Kak Noor sahaja.  Bila tak larat nak masak, Kak Noor beli sahaja di kedai.  Setidak-tidaknya masa memasak pada waktu malam boleh digunakan untuk memantau dan memeriksa pelajaran anak-anak.

Tetapi malam ini terasa pula nak makan nasi.  Ingat nak beli lauk di kedai sahaja tetapi mood Kak Noor rajin malam ini.  Terasa nak makan paprik sotong.  Lagipun sotong memang telah tersedia ada di dalam peti sejuk.   Sayur-sayuran pun masih banyak. Hari Isnin lalu Kak Noor beli kat pasar malam Setiawangsa; harga sekilo RM22.0, saiz besar.  Mahalnye... Tetapi Kak Noor ambil 10 ekor sahaja. Pada mulanya nak masak Sotong Masala, tetapi rempah masala belum dibuat lagi. Postpone dulu masakan tu...

Terdapat beberapa N3 Kak Noor mengenai resepi masakan paprik ini. Kali ini jom kita nikmati  sotong paprik pula.




Bahan-bahan:
8 ekor sotong - bersihkan dan potong
3 ulas bawang putih - diketuk
1 labu bawang besar - dihiris bulat
2 batang  serai - dihiris kasar
2 helai daun limau purut
5 biji cili padi - diketuk
1 biji cili merah- dihiris menyerong
1 biji tomato - dihiris panjang
1/2 biji cili benggala - dihiris menyerong
Sedikit bunga kobis, kacang panjang, lobak merah, putik jagung
 (semua sayuran ini dipotong ikut suka)
2 sudu besar cili kering kisar
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan atau sos sotong
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara Memasak.
  1. Panaskan minyak.  Tumis bawang bawang putih dan cili padi. Kacau sekejap
  2. Masukkan cili kering kisar dan kacau sehingga garing sedikit.
  3. Kemudiah baru dimasukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, sos ikan atau sos sotong, dan sotong.  Masukkan lebih kurang 1 cawan air dan biarkan kuah mendidih sekejap.
  4. Selepas itu masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.  Masukkan lobak merah dulu, kemudian diikuti oleh sayur-sayuran lain.
  5. Bila telah mendidih, masukkan hirisan bulat bawang besar, cili merah, cili bengggala, dan hirisan tomato. Rasa kuahnya, sekiranya perlu perisakan dengan gula dan garam. Kacau dan biarkan masak seketika.
  6. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan dengan nasi panas.
  7. Sebagai menu tambahan, goreng telur dadar. Boleh tambah nasi ni....

0 opmerkings:

Plaas 'n opmerking