Donderdag 31 Oktober 2013

Ikan Masak Cabai (Cili)

Hari ini Kak Noor nak pertengahkan resepi Ikan Masak Cabai (cakap orang Utara) atau dalam erti kata lain Ikan Masak Cili.  Bezanya ikan masa...

Daging Masak Hitam (Nasi Kandar Pulau Pinang)

Hidangan untuk satu keluarga.  Bahan-bahan : 1 kg. daging lembu segar (dipotong hiris mengikut urat daging, anggaran 16 keping) 2 biji bawan...

ACAR SAYUR (TIMUN DAN LOBAK MERAH)

Resepi Asal:  Acar Timun ( http://thyagacook.blogspot.com ) Diolah oleh:  Kak Noor, Sajian Dapur Bonda Bahan-bahannya: 2 biji timun saiz sed...

BINGKISAN DI HARI RAYA.....

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada para pengunjung blog Sajian Dapur Bonda.  Setelah beberapa hari bercuti sempena menyambut Hari ...
Dinsdag 29 Oktober 2013

KOKTEL BUAH-BUAHAN AIS KRIM VANILLA

Minuman koktel buah-buahan ini Kak Noor sajikan semasa sambutan Hari Raya Aidil Adha pada hari Jumaat yang lalu.  Memandangkan ia dihidangka...
Saterdag 26 Oktober 2013

Nasi Lemak (menggunakan santan kelapa sawit KHALIS)

Kak Noor telah memperkenalkan santan kelapa sawit KHALIS dalam blog hari itu. Sejak diperkenalkan santan kelapa sawit KHALIS ini, Kak Noor ...

Petua Simpan Beras

Beras yang disimpan lama kalau nasib tak baik akan terdapat kutu atau kumbangberas.  Oleh itu bagi mengelakkan beras dihinggapi serangga-ser...

Kek Angry Bird

Sekarang ini musim `ANGRY BIRD' di kalangan anak-anak kita. Anak Kak Noor yang bongsu berumur 8 tahun juga turut terkena tempias Angry B...

Mengurangkan Kemasinan Ikan Masin

B agi penggemar-penggemar ikan masih seperti ikan gelama, ikan talang, ikan kurau, ikan tenggiri dan ikan-ikan masin yang lain yang tidak be...

Hilangkan Hanyir Ayam

Petua ini diberikan oleh bonda Kak Noor.  Insya Allah jika mengamalkan petua ini, daging ayam tidak hanyir. Kak Noor senantiasa mempraktikka...

Taugeh Kekal Segar

Sekiranya masih ada lebihan taugeh yang perlu disimpan, cuba petua ini.Masukkan taugeh dalam sebuah bekas bersama air.  Air hendaklah melepa...

Membersih dan Memotong Kobis

Tips dan petua membersih dan memotong kobis ini Kak Noor ambil daripada laman web  http://balannambiar.wordpress.com  untuk dikongsi bersama...

Bihun Singapura

Bahan-bahannya: 2 bungkus bihun (boleh dibeli di pasar raya) 500 gm udang saiz sederhana (buangkan kulit) 200 gm isi daging (hiris nipis) 2 ...

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa...
Maandag 21 Oktober 2013

Sup Cendawan Campur Soun

Sup tumis sebegini adalah antara sup kegemaran Kak Noor sekeluarga.  Bila badan tidak sihat dan tiada selera untuk menjamah nasi, maka sup i...
Saterdag 19 Oktober 2013

Kari Ayam Utara ala Bonda

Agak lama juga Kak Noor tak buat kari ayam ni sebab dah lama tak beli ayam. Kak Noor lebih suka beli ayam organik kalau nak buat kari ayam....
Donderdag 17 Oktober 2013

Pendidikan Seni: Membuat Bekas Pensil Menggunakan Plastisin (tanah liat)

Selamat malam semua.  Jam telah menunjukkan jam 10.40 malam.  Mata ni masih tidak mengantuk lagi.  Rasanya  kawan-kawan di luar sana  sama j...
Dinsdag 15 Oktober 2013

Masak Lemak Cili Api Ayam dan Rebung

Selamat tengah hari, selamat menjamu selera.... harap apa sahaja menu yang dihidangkan pada hari ini pasti membuka selera anda sekeluarga. H...
Maandag 14 Oktober 2013

Puding Koktel

Assalamualaikum dan Selamat Petang dan Salam Ceria di hujung minggu. Masa untuk kita beristirehat bersama keluarga dan pada masa yang sama m...
Saterdag 12 Oktober 2013

Ikan Masak Asam Tumis

Bahan-bahannya: 3 ekor ikan (boleh guna ikan kembung, plata, pari) - Kak Noor guna ikan selar Bendi (kuantitinya ikut suka) 1 biji tomato Da...
Vrydag 11 Oktober 2013

Kuah Kacang Berdaging Utara

Kuah kacang ini adalah resepi yang diturunkan oleh bonda Kak Noor.  Kak Noor tak copyright kat mana-mana.  Semuanya asli.  Semasa Hari Raya,...

Tumis Kerang Kicap

Masakan tumis kerang kicap ini adalah ringkas dan cepat disediakan.  Bagi orang orang yang bekerja macam Kak Noor, masakan harian mestilah m...