Dinsdag 16 Julie 2013

SAMBAL TERUNG




Assalamualaikum...

N3 Kak Noor kali ini ialah Sambal Terung.  Ringkas menu ini kan!  Bila masa tidak mengizinkan kita lama-lama berada di dapur, inilah cara paling mudah untuk menyediakan sambal terung.  Paling menjimatkan masa sekiranya anda mempunyai stok sambal belacan yang lebih di dalam peti sejuk.  Kak Noor suka membuat sambal belacan dalam kuantiti yang banyak dan simpan di dalam tupperware dan masukkan di dalam peti sejuk.   Bila nak makan, ambil sahaja.  So... inilah cara mudah yang ingin dikongsikan bersama-sama untuk N3 kali ini.  Jom kita tengok resepi mudah sambal terung ini.




Bahan-bahannya:
5 biji terung pendek - dibelah dua
*4 sudu besar sambal belacan
Segenggam udang kering - direndam, dibersihkan, dan ditoskan.
1 sudu teh kicap manis
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
Minyak secukupnya untuk menggoreng dan menumis

*Sekiranya tiada sambal belacan, gunakan bahan-bahan berikut untuk bahan sambal.
5 biji cili merah
3 biji cili padi merah
Sedikit belacan
Air secukupnya
(Bahan-bahan ini disatukan dan diblend lumat terlebih dahulu)

Cara-caranya.
1.  Terung dibersihkan dan dibelah dua.  Kemudian digaramkunyitkan.
2.  Panaskan kuali.  Letakkan sedikit minyak.  Masukkan terung dan masak sehingga terung lembut.  Ketepikan.
2.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumis bawang besar, bawang putih dan udang kering sehinggga kekuningan.  Kemudian masukkan sambal belacan atau bahan-bahan dikisar tadi.  Masak sehingga sambal sedikit garing.
3.  Masukkan sedikit air.  Perasakan dengan garam, gula, serbuk perasa dan kicap manis.  Masak sehingga kuah mendidih.
4.  Setelah cukup rasa, bolehlah dimasukkan terung.  Kaupbalikkan sehingga terung disaluti sambal.
5.  Tutup api dan bolehlah dihidangkan.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : SAMBAL TERUNG

  • Kari Masak Merah Peha Ayam - Kari PekatBahan-bahannya:5 ketul peha ayam saiz besar3 biji ubi kentang kulit kuning – dibelah dua (tidak perlu kupas kulit)1 biji buah tomato – dibelah dua1 cawan santan sawit KHALIS + 1 cawan air (gunakan c ...
  • KOBIS MASAK LEMAK PUTIH SUHUN, FUCUK & CENDAWAN Bahan-bahan A:1 biji kobis - anggaran 200 gram - dipotong lebar1 biji cili merah - dihiris2 biji bawang merah (bawang kecil) - dihiris2 ulas bawang putih - dihirisSegenggam udang kering2 cawan santan ...
  • KACANG BUNCIS GORENG TAUHUBahan-bahannya:15 batang kacang buncis - dipotong serong1/4 biji cili benggala hijau - dipotong memanjang2 biji tauhu - digoreng dahulu, dipotong kecil2 biji bawang merah - dihiris2 ulas bawang putih ...
  • Kari Ikan Tenggiri Bunga.Assalamualaikum...So seperti biasa ibu-ibu di luar sana mesti tengah fikir nak masak apa hari ini.  Kalau masih tak pasti apakah yang hendak dimasak, jom kita layari internet.  Banyak laman ...
  • Asam Pedas Tulang (Daging Lembu) - Versi MelakaASSALAMUALAIKUM DAN SALAM RAMADHANSalam Ramadhan 1434 Hijrah buat teman-teman blog semua.  Agak tidak terlewat untuk Kak Noor mengambil kesempatan ini mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-M ...
  • AYAM SEMANIS KURMABahan-bahan A:1 ekor ayam organik - digaramkunyitkan1 biji tomato – dipotong kiub½ cawan santan + ½ cawan air1 sudu besar sos tiram1 sudu besar sos cili1 kiub ayam Knorr1 batang serai - dititik2 sud ...

0 opmerkings:

Plaas 'n opmerking