Saterdag 13 Julie 2013

BISKUT CIP COKLAT


RESEPI DIAMBIL DARI VIDEO TRY MASAK 

Bahan-bahannya:
280 gram tepung gandum
1 sudu kecil serbuk koko
1 sudu besar tepung jagung
150 gram gula kastor
½ sudu besar soda bikarbonat
2 sudu besar susu tepung
½ sudu kecil garam
250 gram mentega
½ sudu kecil esen vanilla
1 biji kuning telur
100 gram cip coklat HERSHEY'S
50 gram almond yang dibakar/panggang terlebih dahulu

Cara-caranya:
  1.  Mula-mula pukul mentega dan gula sehingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla.  Pukul sehingga sebati.
  3. Kemudian masukkan tepung gandum, serbuk koko, tepung jagung, soda bikarbonat, susu tepung dan garam.  Kacau perlahan sehingga sebati.
  4. Masukkan cip coklat dan almond.  Gaul sebati menggunakan spatula.
  5. Seterusnya ambil adunan menggunakan sudu dan letakkan doh di atas dulang pembakar.
  6. Akhir sekali bakar pada suhu 160c selama 20 – 30 minit.
  7. Bikust cip coklat sedia untuk dihidangkan.




Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : BISKUT CIP COKLAT

0 opmerkings:

Plaas 'n opmerking