Vrydag 12 Julie 2013

KOBIS MASAK LEMAK PUTIH SUHUN, FUCUK & CENDAWAN



Bahan-bahan A:
1 biji kobis - anggaran 200 gram - dipotong lebar
1 biji cili merah - dihiris
2 biji bawang merah (bawang kecil) - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
Segenggam udang kering
2 cawan santan sawit KHALIS + 1 cawan air

Bahan-bahan B:
1 paket campuran suhun, fucuk & cendawan
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara memasak:
1.  Rendamkan suhun, fucuk & cendawan sehingga lembut dan kembang.  Kemudian ditoskan.
2.  Satukan  semua bahan A di dalam periuk.  Masak di atas dapur sehingga kuah mendidih.  Gunakan api yang sederhana.  Kuah hendaklah dikacau selalu supaya santan tidak pecah.
3.  Setelah kuah mendidih, barulah dimasukkan suhun, fucuk & cendawan tadi.  Kacau  rata dan  perasakan dengan garam dan gula.  Setelah kuah mendidih sekali lagi dan rasa pun dah ok, bolehlah ditutup api.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : KOBIS MASAK LEMAK PUTIH SUHUN, FUCUK & CENDAWAN

0 opmerkings:

Plaas 'n opmerking