Home »
Fucuk & Cendawan »
Kobis Masak Lemak Putih Suhun »
Selera Ramadhan 2013 »
KOBIS MASAK LEMAK PUTIH SUHUN, FUCUK & CENDAWAN
Vrydag 12 Julie 2013
Bahan-bahan A:
1 biji kobis - anggaran 200 gram - dipotong lebar
1 biji cili merah - dihiris
2 biji bawang merah (bawang kecil) - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
Segenggam udang kering
2 cawan santan sawit KHALIS + 1 cawan air
Bahan-bahan B:
1 paket campuran suhun, fucuk & cendawan
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara memasak:
1. Rendamkan suhun, fucuk & cendawan sehingga lembut dan kembang. Kemudian ditoskan.
2. Satukan semua bahan A di dalam periuk. Masak di atas dapur sehingga kuah mendidih. Gunakan api yang sederhana. Kuah hendaklah dikacau selalu supaya santan tidak pecah.
3. Setelah kuah mendidih, barulah dimasukkan suhun, fucuk & cendawan tadi. Kacau rata dan perasakan dengan garam dan gula. Setelah kuah mendidih sekali lagi dan rasa pun dah ok, bolehlah ditutup api.
KOBIS MASAK LEMAK PUTIH SUHUN, FUCUK & CENDAWAN
Geplaas deur
Admin Blog
om
22:35
Bahan-bahan A:
1 biji kobis - anggaran 200 gram - dipotong lebar
1 biji cili merah - dihiris
2 biji bawang merah (bawang kecil) - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
Segenggam udang kering
2 cawan santan sawit KHALIS + 1 cawan air
Bahan-bahan B:
1 paket campuran suhun, fucuk & cendawan
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara memasak:
1. Rendamkan suhun, fucuk & cendawan sehingga lembut dan kembang. Kemudian ditoskan.
2. Satukan semua bahan A di dalam periuk. Masak di atas dapur sehingga kuah mendidih. Gunakan api yang sederhana. Kuah hendaklah dikacau selalu supaya santan tidak pecah.
3. Setelah kuah mendidih, barulah dimasukkan suhun, fucuk & cendawan tadi. Kacau rata dan perasakan dengan garam dan gula. Setelah kuah mendidih sekali lagi dan rasa pun dah ok, bolehlah ditutup api.
Related : KOBIS MASAK LEMAK PUTIH SUHUN, FUCUK & CENDAWAN
Asam Pedas Tulang (Daging Lembu) - Versi MelakaASSALAMUALAIKUM DAN SALAM RAMADHANSalam Ramadhan 1434 Hijrah buat teman-teman blog semua. Agak tidak terlewat untuk Kak Noor mengambil kesempatan ini mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-M ...
SAMBAL TERUNGAssalamualaikum...N3 Kak Noor kali ini ialah Sambal Terung. Ringkas menu ini kan! Bila masa tidak mengizinkan kita lama-lama berada di dapur, inilah cara paling mudah untuk menyediak ...
Kari Ikan Tenggiri Bunga.Assalamualaikum...So seperti biasa ibu-ibu di luar sana mesti tengah fikir nak masak apa hari ini. Kalau masih tak pasti apakah yang hendak dimasak, jom kita layari internet. Banyak laman ...
Kari Masak Merah Peha Ayam - Kari PekatBahan-bahannya:5 ketul peha ayam saiz besar3 biji ubi kentang kulit kuning – dibelah dua (tidak perlu kupas kulit)1 biji buah tomato – dibelah dua1 cawan santan sawit KHALIS + 1 cawan air (gunakan c ...
MENU BERBUKA PUASA, SAMBAL UDANG PETAI, SUP SAYUR PETOLA CAMPUR FISH BALL DAN SOUN, DAN TELUR MASINAssalamualaikum.....Inilah juadah yang sempat disediakan oleh Kak Noor untuk juadah berbuka puasa hari Ramadhan yang ke-7. Tak sempat nak sediakan lauk yang beraneka, maklumlah orang bekerja. ...
PUCUK MANIS MASAK LEMAK PUTIHBahan-bahannya:2 ikat pucuk manis (diambil daunnya)Segenggam udang kering2 cawan santan sawit KHALIS – dicampur dengan 4 cawan air1 biji bawang besar – dihiris3 ulas bawang putih – dihiris¼ biji cili ...
Teken in op:
Plaas opmerkings (Atom)
0 opmerkings:
Plaas 'n opmerking