Dinsdag 09 Julie 2013

Kari Masak Merah Peha Ayam - Kari Pekat


Bahan-bahannya:
5 ketul peha ayam saiz besar
3 biji ubi kentang kulit kuning – dibelah dua (tidak perlu kupas kulit)
1 biji buah tomato – dibelah dua
1 cawan santan sawit KHALIS + 1 cawan air (gunakan cawan yang sama)
1 keping asam gelugor (asam keping)
2 biji cili hijau – dibelah dua, tidak putus
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan-bahan A (ditumis):
2 biji bawang merah (bawang kecil) – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari – dilurut daunnya

Bahan-bahan B (disatukan dan diblend):
3 sudu besar serbuk kari masak merah Cap O
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar kas-kas
Air secukupnya

Cara-cara Memasak:
1.Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan A sehingga naik bau dan bawang kekuningan.
2. Masukkan bahan-bahan B dan kacau rata. Tutup periuk. Masak sehingga rempah menjadi garing dan naik bau.
3. Setelah rempah garing, masukkan peha ayam dan 1 cawan air. Kacau rata dan tutup periuk. Perlahan api dan biarkan ayam mereneh selama lebih kurang 10 minit.
4. Selepas 10 minit, masukkan pula santan, diikuti dengan ubi kentang dan asam keping. Kacau rata dan masak sehingga peha ayam masak dan ubi kentang empuk. Perasakan dengan garam, dan gula.
5. Setelah cukup rasa, bolehlah ditutup api. Masukkan cili hijau dan buah tomato. Tutup periuk.
6. Sebelum kari dihidangkan, kacau rata terlebih dahulu.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Kari Masak Merah Peha Ayam - Kari Pekat

  • MENU BERBUKA PUASA, SAMBAL UDANG PETAI, SUP SAYUR PETOLA CAMPUR FISH BALL DAN SOUN, DAN TELUR MASINAssalamualaikum.....Inilah juadah yang sempat disediakan oleh Kak Noor untuk juadah berbuka puasa hari Ramadhan yang ke-7.   Tak sempat nak sediakan lauk yang beraneka, maklumlah orang bekerja. ...
  • AYAM SEMANIS KURMABahan-bahan A:1 ekor ayam organik - digaramkunyitkan1 biji tomato – dipotong kiub½ cawan santan + ½ cawan air1 sudu besar sos tiram1 sudu besar sos cili1 kiub ayam Knorr1 batang serai - dititik2 sud ...
  • KOBIS MASAK LEMAK PUTIH SUHUN, FUCUK & CENDAWAN Bahan-bahan A:1 biji kobis - anggaran 200 gram - dipotong lebar1 biji cili merah - dihiris2 biji bawang merah (bawang kecil) - dihiris2 ulas bawang putih - dihirisSegenggam udang kering2 cawan santan ...
  • IKAN SAMBAL KICAP ALA MAMAKBahan-bahannya:5 ekor ikan mata besar (Ikan lain pun boleh)2 senduk nasi cili kering kisar1 biji tomato - dibelah 41 labu bawang besar - dipotong gegelang1 labu bawang besar - dihiris2 ulas bawang pu ...
  • PUCUK MANIS MASAK LEMAK PUTIHBahan-bahannya:2 ikat pucuk manis (diambil daunnya)Segenggam udang kering2 cawan santan sawit KHALIS – dicampur dengan 4 cawan air1 biji bawang besar – dihiris3 ulas bawang putih – dihiris¼ biji cili ...
  • KACANG BUNCIS GORENG TAUHUBahan-bahannya:15 batang kacang buncis - dipotong serong1/4 biji cili benggala hijau - dipotong memanjang2 biji tauhu - digoreng dahulu, dipotong kecil2 biji bawang merah - dihiris2 ulas bawang putih ...

0 opmerkings:

Plaas 'n opmerking